o kawie

Wybór pomiędzy kawą ziarnistą i kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na wiadomości, którą zapewnia nam producent. W jaki sposób wobec tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa robusta

Kawa ziarnista – atuty
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Właśnie dlatego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu bez względu od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
•    Młynka manualnego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania uzyskujemy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie ręcznego o wiele prawidłowiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się absolutnie inaczej w wypadku mielenia z użyciem fachowego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika powiązana z delikatnością powoduje, że nawet w największym stopniu ekskluzywny gatunek kawy nie traci na wartości wskutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – zalety

Kawa mielona jest imponującą opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale w dalszym ciągu zależy nam na należytej jakościowo kawie. W owym czasie najszybszym sposobem jej zdobycia jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej mieszanki i po kilku minutach móc rozkoszować się przednią kawą.
W doborze porządnej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na jakiej w świetle polskiego prawa, powinna odnaleźć się cała lista składników artykułu i sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które w szeregu przypadków może nas zmylić.